FÖRSKOLESTART

Barnehagestart, ekspertenes 10 beste tips

Det är helt normalt, och helt okej att oroa sig …

Varje år ska tusentals barn ha sin första förskoledag. En del har äldre syskon, och känner väl till förskolan. Andra klivet in i en helt ny värld. Här har vi samlat expertens 10 bästa råd inför förskolestart för ditt barn!

Lyckligtvis är barn generellt öppna, nyfikna och mycket flexibla. Det är vi vuxna som bekymrar oss över allt som kan gå fel. Följer du tipsen i denna guide undviker du förhoppningsvis de största föllorna och är lite lugnare inför förskolestart. Och när du är lugn blir ditt barn också tryggare.

Barnehagestart, glad gutt med maling på fingrene

1. Var ordentligt förberedd inför förskolestart!

När semestern är över händer allt på en gång. Förskolestart sker samtidigt som du börjar på jobbet igen, och det är svårt att få tid till allt. Det är då du blir stressad, och det är då du får dåligt samvete. Stressnivåerna ökar. Ju mer du har gjort klart i förväg, desto mer tid har du till att finnas där för ditt barn de första veckorna efter förskolestart. När du ger barnet en trygg och lugn start på förskoletiden får barnet en trygghet som tas med vidare.

2. Fyll på garderoben

Se till att barnet har allt det behöver, redan första dagen. Det är tråkigt för de vuxna i förskolan att skicka meddelande till dig om att barnet saknar regnkläder. Och, det är tråkigt för dig att behöva skaffa regnkläder (helst omedelbart) och skicka med till förskolan. Men det är allra tråkigast för barnet som inte kan följa med ut och leka eftersom regnkläderna saknas. Vad som bör tas med till förskolan kan variera lite, men denna lista är en bra utgångspunkt:

 • Regnkläder
 • Overall
 • Underställ (det är kallt att sitta på marken)
 • Varma sockor
 • Minst två kompletta ombyten
 • Stövlar
 • Bra skor
 • Inneskor
 • Vantar, mössa och halsduk
 • Blöjor
 • Utflyktssaker (ryggsäck, vattenflaska, termos, matlåda, sittunderlag)
 • En personlig ”tröstsak”, till exempel en nalle

Om barnet ska sova i förskolan ska du troligtvis också ha med en sovvagn och en åkpåse eller motsvarande.

Strykelapper

3. Kom ihåg namnlappar på kläder, skor och utrustning

Absolut alla kläder som ditt barn har med till förskolan bör vara märkta med barnets namn. De vuxna på förskolan lägger mycket tid på att samla ihop kläder som barnen har lagt ifrån sig överallt, och det är inte alltid så lätt att lista ut vem som äger vad. Om kläderna är märkta är det mycket större chans att någon lägger tillbaka dem på rätt plats i garderoben.

När kläderna är märkta med namnlappar och är tillbaka på plats i garderoben, betyder det att det finns klart när ditt barn behöver ett par regnnbyxor eller ett strumpbyte. Om kläderna inte är tillbaka på plats är det inte särskilt frestande för barnet att bege sig ut för att leta. Då är det nog mer troligt att barnet fortsätter utan strumpor – eller inte kan vara med i uteleken.

Smartalappar har egna stryklappar för kläder som sitter bra – även i tvättmaskin. För matlåda, termos och leksajer finns det egna självhäftande klisterlappar med färger, och självhäftande namnlappar i svart/vit. Dessa kan också användas på kläder och textilier. Det finns också egna skolappar som är specialutvecklade för att passa perfekt i barnskor. Du kan beställa namnlappar med precis den text du vill ha – men kom ihåg att beställa i tid. Det är tråkigt att komma till förskolestart med kläder och ägodelar utan bra märkning.

Relatera sidor:
| Beställ namnlappar | Namnlappar för barn | Märklappar för kläder | Strykfria namnlappar | Stryklappar | Skolappar |

4. Nu är själva dagen här

Nu är det viktigt att du förbereder barnet ordentligt. Det betyder att du behöver vara klar och tydlig när du berättar vad som ska hända. Det är inte nödvändigt att förbereda barnen genom att prata vad som ska hända veckor i förväg. Ge besked ett par dagar i förväg om att barnet ska vara på förskola medan föräldranda är på jobbet. Om ni har varit på besök på förskolan före semestern är det absolut en fördel. Då kan barnet leka lite i sandlådan och hälsa på några av de vuxna. På så sätt uppfattas förskolan lite tryggare och lite mindre okänd när de ska vara där själva första gången.

Var lugn

Det allra viktigaste är likväl att du inte överför något av din oro till barnet. Om du säger att förskolan är trygg och bra och att alla som jobbar där är snälla, medan ditt kroppsspråk SKRIKER att detta är obehagligt och smärtsamt, så kommer du inte kunna lura barnet. Du måste vara trygg och lugn, speciellt när du säger ”hejdå”. Klarar du inte det är det kanske bättre att din partner tar på sig inskolningen.

När du går, säger du klart och tydligt ”hejdå” innan du går. Dröj inte i dörren även om barnet störtgråter. Barnet gråter garanterat inte så länge, men om du dröjer dig kvar förlänger du det svåra avskedet. Vill du att barnet ska få extra tröst är det mycket bättre att du talar om för de vuxna på förskolan vad som lugnar ditt barn; är det en speciell sång, en bra nalle eller en favoritsaga?

Barnehagestart, gutt som gråter

5. Inskolningen

Oftast räcker det med de vanliga tre dagarna av inskolning. Men det är många barn (och många vuxna) som behöver lite mer tid, och det är helt normalt. Tror du att du kommer behöva mer än tre dagar så fråga förskolan om det är okej att börja en måndag. Då slipper du vara nästan färdig med inskolningen på fredag, för att sedan behöva börja med en ny mini-inskolning på måndag.

6. Vad har du gjort i dag?

Det är mycket som händer under en lång dag på förskolan, och barnet har många intryck att bearbeta och mycket att berätta. Problemet är att det är så väldigt svårt att komma ihåg vad som har hänt just i dag när du frågar … Gör det gärna till en vana att fråga de vuxna på förskolan vad de har gjort under dagen när du hämtar, så kan du hjälpa barnet igång med att berätta. För det finns garanterat mycket att berätta, och barnet mår bra av att dela både glädjeämnen och utmaningar med dig!

7. Social nätverk

Det är väldigt bra för barnen att se att du pratar med de vuxna på förskolan, tilltalar dem med namn och har en bra relation till dem. Detta är några av de närmaste omsorgspersonerna för ditt barn, och det är naturligt för barnet att du också är nära dem.

Det är också bra om du har en bra relation till de andra föräldrarna. Eftersom vill barnet ha med sig vänner från förskolan hem på besök, eller själv följa med hem till något av de andra barnen. Då ger det trygghet för både dig och barnet att du känner hela familjen som barnet besöker. Och det finns ingen anledning att vänta med att lära känna folk tills barnen börjar besöka varandra. Lär känna de andra föräldrarna redan i dag, det kommer du vara glad över senare.

8. Förstå barnets signaler

Även om inskolningen har gått väldigt bra märker du kanske förändringar hos barnet efter lite tid. Ofta får de lite ändrat sovmönster eller blir lite mer klängiga. Det är helt normalt, och kanske är det lite bra för båda två att vara lite klängiga den första tiden efter förskolestart …

Kom ihåg att det är normalt att bli lite extra sliten efter en dag med nya vänner, nya vuxna och många nya intryck. En dag på förskolan är en lång dag med hektiskt aktivitet och hög ljudnivå. I bästa fall har du möjlighet att hämta tidigt och ge ditt barn ett par korta dagar om du märker att hen blir lite extra sliten och trött efter den första månaden.

barnehagestart, barn vid siden av hverandre

9. Sätt av tid för sjukdom vid förskolestart

Även om du har världens bästa immunförsvar och inte har varit förkyld på 20 år är det bara att förbereda sig. Det finns mycket smitta på förskolan, och barnen blir garanterat sjuka. Troligtvis klarar de att smitta dig också. Och det finns ingenting du kan göra för att undvika det (och du hade inte gjort det även om du kunde, det är nyttigt för barnen att bli utsatta för smitta så att de kan utveckla sitt eget immunförsvar).

Det första förskoleåret är präglat av snor och feber. Ibland kan barnet gå till förskolan trots att det är lite hängigt, men ofta måste du hålla barnet hemma. Då måste du ha möjlighet att vara helt ledig från jobb och vara ordentligt ihop med sjuklingen. Ibland tar det tid att bli helt frisk igen, och det kan vara en utmaning att vara tålmodig nog. Detta är en stor frustration för både föräldrar och förskola, och vi blir nog aldrig helt överens om när barnet är friskt nog för att komma tillbaka.

10. Älska ditt barn

Det sista rådet är det allra viktigaste, men som tur är också det enklaste. Så länge du älskar ditt barn så högt som du gör, så vet jag att du kommer göra ditt bästa för att skapa trygga och bra ramar runt förskolestarten. Och då är det också högst troligt att du klarar det. Stöter du på utmaningar finns det ingen anledning att förtvivla. De anställda på förskolan finns där för er, och de har bra rutiner för att hjälpa er tryggt genom de första, utmanande veckorna.

Lycka till!

Beställ namnlappar här:

Färglappar

100-tals färgglada namnlappar

Exklusiva namnlappar

Design… Camilla Rørvik

Klisterlappar i svart/vit

Traditionella namnlappar i svart/vit

Skolappar

Smart märking av barneskor

Stryklappar

För permanent märkning av kläder